• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://facebook.com/hsnrtky
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05366735666
  • https://twitter.com/hsnrtky
  • https://www.instagram.com/hsnrtky
  • https://www.youtube.com/Hasan ORTAKAYA
Üyelik Girişi
Site Haritası

DUA KONULU HUTBE

ALLAH KATINDAKİ DEĞERİMİZ; DUALARIMIZ KADARDIR

 

قاَلَ اللّٰهُ تَعَالَى ف۪ي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ:

أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطاٰنِ الرَّج۪يمِ، بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ

﴿ قُلْ مَا يَعْبَٶُا بِكُمْ رَبّٖى لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَامًا [1] صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمُ.

وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ف۪ي حَدِيثٍ:

﴿ الدُّعَاءُ هُوَ الْعِبَادَةُ [2] صَدَقَ رَسُولُ اللّٰهِ ف۪يمَا قَالَ اَوْ كَمَا قَالَ.

 

Muhterem Müslümanlar!

İnsanoğlunu en güzel surette yaratan Allah (c.c), güzellik bağlarını yaşatmak için bazı değerler öngörmüştür. Bu değerlerin en başında da herhangi bir dileğimizi kendisine arz edecek dualarımız gelmektedir. Allah-u Teâlâ Yaratılış gayemizin ibadet olduğunu bildirirken peygamberimiz (s.a.v) de: “Bütün iyi amellerin hepsi ibadetin (bir) yarısıdır. Dua da ibadetin diğer yarısıdır. Allah bir kulu için hayır diledi mi onun kalbini dua ile imtihan eder.”[3]  “Dua ibadettir”[4] ve “Allah katında duadan daha değerli bir şey yoktur”[5]  buyurarak duanın kul ile Allah arasındaki önemine dikkat çekmiştir.

Biz kullarına sınırsız ve aracısız olarak kendisine ulaşma yetkisi veren Rabbimiz: (Ey Resulüm) Kullarım sana benden sorarlarsa, şüphesiz ki ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin dileğini kabul ederim. O halde onlar da benim davetime gelsinler ve bana inansınlar (imanlarında devamlılık göstersinler)ki doğruya erişmiş, saadete kavuşmuş olsunlar”[6] buyurarak kendisine yönelenlere ne denli değer verdiğini göstermiş oluyor.

Değerli Kardeşlerim!

Dua, her insanın fıtratına yerleştirilmiştir. İnancı ne olursa olsun, insanoğlu mutlaka inandığı varlığa isteklerini belirterek sıkıntı ve şikâyetlerinde ona yalvarmaktadır. Bu sebeple dua her dinde yerini almıştır. Ancak şu var ki, dinimizde Allah’tan başka hiçbir varlığa dua yapılmamaktadır. Kabirlere veya tabiat varlıklarına dua etmek, Allah’a ortak koşmak anlamına gelmektedir.

Allahtan başka varlıklara dua eden kendi değerini düşürmüştür. Taştan topraktan medet umanlar, kendi varlıklarını onlardan daha aşağı seviyeye indirmiş olurlar. Ancak ve ancak her şeyi var eden Allah'a dua edenler duaları kadar değer kazanırlar.

Dualarımız, oturup istemekle sınırlı kalmamalı sözlü dualarımız fiili uğraşlarımızla desteklenmelidir.

Ümitle ve kabul olunacağı inancını taşıyarak ısrarla dua etmeli ve duasız kalmamalıyız. Duadan uzak kalıp kendini yeterli görenleri Allah Resulü şöyle tanımlamaktadır: “…İnsanların en âcizi duadan uzak kalan ve dua etmeyendir.”[7]

Yapılan duaların boşa gitmeyeceği “Duanın karşılıksız kalmayacağı, bilâkis üç şeyden birinin mutlaka meydana geleceği; ya kabul, ya ahirete bırakma, yahut eda edilen dua oranında günahın affedileceği” hadis kaynaklarında zikredilmektedir.

Peygamberimiz (s.a.v): “Dua ettiğinizde sizin küçükleriniz, büyükleriniz, kör olanlarınız, dili peltek olanlarınız, güzel konuşanla­rınız herkes dua etsin. Çünkü kimin duasının kabul ola­cağını bilemezsiniz.”[8] Yine: “Kusurlarınız sizi dua etmekten alıkoymasın, zira yüce Allah en kötü yaratık olan şeytanın bile (ona kıyamete kadar müsaade etmekle)  duasını kabul etmiştir.”[9] Buyurarak biz kulların ne denli değerli olduklarını vurgularken; Kur’an-ı Kerimde Yüce Allah (c.c) dua etmeyenlerin akıbetlerini şöyle bildiriyor: “Rabbiniz (şöyle) dedi: Bana dua edip yalvarın ki, kabul edip karşılık vereyim. Doğrusu bana kulluk etmeyi gururlarına yediremeyenler zillete uğrayıp aşağılanarak Cehenneme gireceklerdir.”[10]

Değerli Mü’minler!

İnsanoğlu yaratıcısına dua ettikçe ve O’nu kendisine iltica makamı gördükçe değer kazanmaktadır. Çünkü yüce Allah:

 “(İnananlara) De ki; dua ve yönelişiniz O'na olan inancınız için değilse, Rabbim size ne diye değer versin?”[11] Buyurmuş ve insanoğlunun duası olmasa hiçbir değerinin olmayacağını bildirmiştir.

Rabbim dualarımızı kabul etsin, dualarımızla değerimizi artırsın ve bizleri duasız bırakmasın. (ÂmiN

[1] Furkan Suresi 77. Ayet

[2] Kütüb-i Sitte Dua: 1750

[3] Metalibu Aliye: 3/149/150- 3329

[4] Riyazü’s Salihin 1470

[5] İbn-i Mace Dua: 27, Tirmizi: 9220

[6] Bakara Suresi 186. Ayet

[7] Metalibu Aliye: 3/150 - 3333

[8] İbn-i Hacer el-Askalani, Metalibu Aliye: 3/150 - 3334

[9] Riyazü’s Salihin: Dualar

[10] Mü’min Suresi 60. Ayet

[11] Furkan Suresi 77. Ayet

Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam78
Toplam Ziyaret361107
KİTAPLAR

                     MİNİK TRADERDS                                                                                SİYONİZM'İN AMENTÜSÜ