• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://facebook.com/hsnrtky
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05366735666
  • https://twitter.com/hsnrtky
  • https://www.instagram.com/hsnrtky
  • https://www.youtube.com/Hasan ORTAKAYA
Üyelik Girişi
Site Haritası

EKONOMİ SINAVI

PARA VE MADDİ İMTİHAN İLE İLGİLİ HUTBE

 

قاَلَ اللّٰهُ تَعَالَى ف۪ي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ:

أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطاٰنِ الرَّج۪يمِ، بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ

﴿ وَاَنْفِقُوا ف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِ وَلَا تُلْقُوا بِاَيْد۪يكُمْ اِلَى التَّهْلُكَةِ وَاَحْسِنُوا اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُحْسِن۪ينَ﴾[1] صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمُ.

وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ف۪ي حَدِيثٍ:

﴿اَلْيَدُ الْعُلٰى خَيْرٌ مِنَ الْيَدِ السُّفْلٰى﴾[2] صَدَقَ رَسُولُ اللّٰهِ ف۪يمَا قَالَ اَوْ كَمَا قَالَ.

 

Muhterem Müslümanlar!

İmtihan için geldiğimiz bu dünyada Yüce Rabbimiz karşılaştığımız birçok olayla bizleri imtihan etmektedir. Kimimizin nimetlerini artırarak imtihan eder; kimimizden de verdiklerini alarak imtihan eder. Varlık âleminde kimi insanlar Allah'ın verdiklerine kul olup Allah'ı unuturlar. Kimi insanlar da Allah'ın verdiklerini şükürle harcayarak kanaatlarını gösterirler.

Hiç şüphe yok ki insanların en büyük uğraşlarından birisi mal, mülk ve paradır. Dolayısıyla imtihanın en büyük dilimi de bu alanda gerçekleşmektedir.

Para ve şehvetle imtihan edilmek en zor imtihanlardandır. Nitekim şehvet ve dünyaya düşkünlük insanı insan olmaktan çıkarıp bir canavara dönüştürebilmektedir.

Her insanın bir zafiyet noktası vardır. İnsan nefsinde en zayıf nokta para ve şehvettir. Fakirlik imtihanında Allah'a şükretmesini bilen birçok insan; zenginlik imtihanında Allah'ı unutmuş, nefsine tabi olmuş ve imtihanı kaybetmiştir.

Kıymetli Kardeşlerim!

Parasal yönden imtihanı kazanabilmeniz için pek çok konuya dikkat etmeniz gerekmektedir. Önce, insanlarla parasal ilişkiye girdiğinizde paradan çok insana değer vermeniz gerekir. Çünkü parayı kazanmak kolay, insanı kazanmak ise zordur. Para için kaybettiğiniz bir insanı parayla geri almanız mümkün olamaz.

Hepimiz her an her sahada alışveriş yaparız. Alış verişlerinde dürüst olanların kıyamette peygamberlerle sıddıklarla ve şehitlerle beraber olduğunu bize peygamberimiz bildirmiştir. Demek ki; alış verişlerde insanları kandırmamak ve ticarette dürüst olmak savaş alanlarında cihat etmekten geri kalmamaktadır.

Madde imtihanı sahasında başarılı olabilmek istiyorsanız alışverişlerinizde düzgün muamele yapınız. Bir şeyler satıyorsanız insanların aldığına pişman olacağı şeyleri satmayınız. Müşteriyseniz aldığınıza pişmanlık duymamanız için piyasayı araştırıp öyle alınız.

Mümkün olduğu kadar peşin alışveriş yapınız, imkânınız elverdikçe borçlanmayınız. Eğer zorunlu olarak borçlanacaksanız haddinizi aşacak ölçüde borçlanmayınız. Nitekim borç batağı, çırpındıkça insanı batırmaya doymayan bir bataklıktır.

Değerli Müslümanlar!

Borcunuza sadık kalıp ve zamanında ödeyerek alacaklınızın sizden borcunuzu istemesine fırsat vermeyiniz. Zira peygamberimiz bu konuda şöyle buyurur: "Alacaklısını ayağına getirene Allah lanet etsin."

Bir Mü'minin borcunu geciktirip alacaklısının alacağını enflasyonla eritmesi tersinden faiz yemektir ve zulümdür. Çünkü bir mal, yerinde ve zamanında değerlidir. Zamanı geçmiş bir mal, değerini kaybedeceğinden borcunuzu geciktirerek kul hakkına girmeyiniz.

Alış verişlerinizi helal çalışan dürüst esnaflardan yapınız. Hile ve haramlarla uğraşan birinin malı ucuz dahi olsa ona bulaşmayınız.

Parayı, malı ve sermayeyi ilah edinenlerden uzak durunuz. Para için her şeyi yapanların, yapmayacakları kötülük yoktur. Para için her şeyi yapanlar, Allah için her şeyi göze alanları sevmezler.

Bir satıcı malını satarken hemen yemine sarılıyorsa bilin ki onun kendisinde endişe vardır. Çünkü doğru konuşanlar yemin etmeye ihtiyaç duymazlar. Boş yere ve fazlaca yemin ederek mal satanlara çok güvenmeyin. “Kıldığım namaz, tuttuğum oruç, okuduğum Kur’an, gittiğim Beytullah hakkına, namusuma, şerefime” gibi sözler alışverişe girmişse bilin ki o kişi bu mübarek değerler üzerinden para kazanmaya çalışan bir simsardır.

Değerli Müslümanlar!

Alacağınız eşyayı gerçekten ihtiyaç duyuyorsanız alın “sonra lazım olur” diye aldığınız çok şeyler daha sonra da kullanılmayarak atılabiliyor. Bu durumda hem cebiniz hem milli sermaye zarar görebilmektedir.

Dinimiz yemeyi ve içmeyi helal; israf etmeyi haram kılmıştır. Biliniz ki zenginliğin ve bereketin kapısı tasarrufla açılır. Çünkü israf, ekonominin can düşmanıdır.

Başa gelen felaketlerin çoğu dünya gafletine dalmaktan meydana gelmektedir. Dünyaya dalıp ahireti unutmak çok kolaydır. Sizler birer Müslüman olarak sakın ola ki dünyanızı ahiretinize tercih etmeyiniz. Çünkü dünya tarihinde nice milletlerin dünya hırsına dalıp ahireti unuttuklarından dolayı helak olduklarını biliyoruz.

Alışveriş çılgınlığından ve marka tutkunluğundan uzak durunuz. Paranızı isim ve markaya değil kalite ve hizmete harcayınız. Sonra marka takılıyor diye kibre düşersiniz ve insanları farkına varmadan ezersiniz.

Değerli Cemaat!

Haram işlerle uğraşmayınız ve haram lokma yemeyiniz. Yenilen haram lokma ile davranışlarınız arasında uyum sağlanır. Haram yiyen harama meyleder. Haram yiyen artık haramlardan hoşlanır. Haram yiyen haram kazanç için çalışmaya başlar. İnsanın vücudu haram hücrelerle kaplanınca artık helal davranış ve rızıklar o insanın hoşuna gitmez.

Hiçbir zaman çirkin işlerle uğraşarak haram kazanç elde etmeyiniz. Haram lokma yiyerek iyi amellerinizi boşa çıkarmayınız. Şüpheli şeylerden sakınınız ve haram olduğundan şüpheye düştüğünüz bir şeye el sürmeyiniz. Şüpheli şeylerden sakınarak takvaya sarılın, takvaya sarılmazsanız korunamazsınız.

Bir Müslüman olarak kazancımızı haram yollarda ve haksız kazançta aramayalım. Milli kumar oyunları, faiz, tefecilik, rüşvet, hırsızlık ve kumar gibi şeyler nice nice evler yıkıp ocaklar söndürmüştür. Sakın ola ki bunlara alet olmayalım.

Unutmayınız ki; imtihan dünyasındayız. Evimize aldığımız eşyalara birer sermaye öderken akraba ve komşularımız yiyecek ekmek bulamıyorlarsa imtihanın neresinde olduğumuzu iyi düşünelim. Mümkün ise alışveriş yaparken dar gelirli komşu ve çevremizi de aklımızdan geçirelim. Olur ki onları mutlu edecek bir şey yaparız. Bu durumda sadakalarımızla Allah da bizi mutlu eder. O zaman çifte ticaret yapmış oluruz

"Veren el alan elden üstündür"[3] hadisi gereğince imkân ölçüsünde ihtiyaç sahipleriyle paylaşım yapalım. Kazancımızı paylaşalım ki madde imtihanının sırrına varalım. Madde imtihanının sırrına varalım ki komşusu açken tok yatanlardan olmayalım.

Rabbim cümlemizi her türlü maddi ve manevi fitne ve fesattan muhafaza buyursun. Dünya ve ahiret nimetlerinden bizleri mahrum etmesin. Âmin

 

أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَأَبْلَغَ النِّظاَمِ...

 

[1]  Bakara Suresi: 195

[2]           Buhari, Zekât 18; Müslim, Zekât 32

[3]           Buhari, Zekât 18; Müslim, Zekât 32


Yorumlar - Yorum Yaz
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam18
Toplam Ziyaret360644
KİTAPLAR

                     MİNİK TRADERDS                                                                                SİYONİZM'İN AMENTÜSÜ