• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://facebook.com/hsnrtky
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05366735666
  • https://twitter.com/hsnrtky
  • https://www.instagram.com/hsnrtky
  • https://www.youtube.com/Hasan ORTAKAYA
Üyelik Girişi
Site Haritası

ORUCUN GAYESİ

RAMAZAN
VE ORUCUN GAYESİ HUTBESİ

 

قاَلَ اللّٰهُ تَعَالٰى ف۪ي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ:

أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطاٰنِ الرَّج۪يمِ، بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ

﴿وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ﴾[1] صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمُ.

وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ف۪ي حَدِيثٍ:

﴿مَنْ صاَمَ رَمَضاَنَ إِيماَناً وَاحْتِساَباً غُفِرَ لَهُ ماَ تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ﴾[2] صَدَقَ رَسُولُ اللّٰهِ ف۪يمَا قَالَ اَوْ كَمَا قَالَ.

 

Muhterem Müslümanlar!

Bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm âlemlerin yaratılışında bir gaye vardır. İnsanlığın yaratılışındaki gayeyi de Cenab-ı Hak, Kur'an-ı Mübin'inde şöyle açıklar:

"Ben, Cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım."[3]

Bu ayetten anlıyoruz ki, insanoğlu bu dünyada Allah'a iman ve ibadet için vardır. O halde, insan ibadet yaptığı ölçüde Allah katında değer kazanır ve ancak ibadetlerinde samimi ve daimi olanlar Allah'ın rızasına ulaşırlar...

İbadet; Allah'ın rızasını kazanmak için Allah'ın emri dairesinde yapılan her türlü amelin genel adıdır. Bu ibadetlerden faydalanmak için, ibadetlerin asıl gayelerine de dikkat etmeliyiz. Bu ibadetlerden bir tanesi olan orucun asıl gayesi, yemeden içmeden kesilip aç kalmak değil; Allah için aç kalmanın yanında dinimizin bazı güzel emirlerini de yerine getirmektir.

Bu emirlerden bir tanesi; her zaman ve her yerde doğru olmaktır. Eğer bir kimse oruçluyken yalan hile ve kötülüklerden uzaklaşmıyorsa, o kimse kâmil bir oruç tutmuş olmayacak ve tuttuğu oruç kendisine açlıktan başka hiçbir fayda sağlamayacaktır. Zira peygamberimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki:

"Her kim, yalan konuşmayı ve yalan üzerine işini düzenlemeyi bırakmazsa, onun yemeyi ve içmeyi terk etmesine (yani oruç tutmasına) Allah'ın hiç de ihtiyacı yoktur." [4]

İkinci güzel emir; günahları terk etmektir. Eğer bir insan oruçlu iken, yine günah işlemeye devam ederse, orucun faydasından uzak kalmış olur. Akıllı bir insan, orucu günahlara karşı bir kalkan olarak kullanır. İnsanı günaha çeken her şey oruç sayesinde reddedilmeli ve o günahlardan Allah'a sığınılmalıdır.

Üçüncü güzel emir, iyiliğe teşviktir. Canlı cansız her şeye iyilik etmek Müslümanın özelliğidir. Özellikle bu ayda daha çok merhametli, cömert ve yardımsever olunmalıdır.

Dördüncü güzel emir, oruçlu kimselere iftarlık vermektir. Sofrada veya çarşı pazarda, insanların birbirlerine iftarlık vermeleri, ihtiyaç sahiplerine yemek götürmeleri veya sofralarına davet etmeleri, orucun sevabını ve insanlığın değerini kat kat artırır. Bu konuda peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

"Her kim onda (Ramazanda) bir oruçluya iftarlık verirse, bu, onun günahları için bağışlanma(sına) ve ateşten boynunu kurtarmasına vesile olur. Onun da mükâfatı, oruç tutmuş bulunan kimseninki kadar olur, fakat oruç tutmuş bulunanın ecrinden bir şey eksilmez." [5]

Beşinci ve en önemli emir ise: İmanlı bir şekilde nefsine hâkim olmaktır. İman; Allah'ı ve emirlerini tartışmasız olarak gereği gibi kabul etmektir. Eğer bir kimse nefsi arzularına mahkûm olarak imanını incitecek bir harekette bulunursa, bu mübarek gün ve gecelerin feyiz ve bereketinden mahrum olacaktır.

Muhterem Cemaat!

Peygamberimiz (s.a.v.), bu mübarek ay için, bize müjdeler vererek buyuruyor ki:

"Her kim inanarak ve mükâfatını Allah'tan umarak Ramazan'da oruç tutarsa, onun geçmiş günahları bağışlanmış olur." [6]

O halde Kıymetli Kardeşlerim!

Her gün birilerini toprağa verdiğimiz bu dünyada, asıl gayemize uygun olarak yaşayalım. İyi bilelim ki dönüşümüz Allah'adır.

Yüce Rabbimiz, Ramazanımızı ve oruçlarımızı kurtuluşumuza vesile kılsın. Yaptığımız ve yapacağımız ibadetleri dergâhında kabul eylesin. Âmin

أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَأَبْلَغَ النِّظاَمِ...

[1]           Zariyat Suresi: 56

[2]           Buhari, İman: 28

[3]           Zariyat Suresi: 56

[4]           Sahih-i Buhari: 2/228

[5]           Tirmizi: 3/162

[6]           Buhari; İman: 28


Yorumlar - Yorum Yaz
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret360641
KİTAPLAR

                     MİNİK TRADERDS                                                                                SİYONİZM'İN AMENTÜSÜ