• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://facebook.com/hsnrtky
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05366735666
  • https://twitter.com/hsnrtky
  • https://www.instagram.com/hsnrtky
  • https://www.youtube.com/Hasan ORTAKAYA
Üyelik Girişi
Site Haritası

RAMAZAN BAYRAMI

RAMAZAN BAYRAMI HUTBESİ

 

 

اللّٰهُ أَكْبَرْ اللّٰهُ أَكْبَرْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللّٰهُ وَاللّٰهُ أَكْبَرْ اللّٰهُ أَكْبَرْ وَلِلّٰهِ الْحَمْدُ. الْحَمْدُ ِلِلّٰهِ الْحَمْدُ ِلِلّٰهِ الْحَمْدُ ِلِلّٰهِ الَّذ۪ي مَنَّ عَلَيْناَ بِاْلأِيماَنِ وَاْلإِسْلاَمِ . وَعَلَّمَ د۪يَنَناَ بِرِساَلَةِ سَيِّدِ اْلأَناَمِ وَجَعَلَ يَوْمَ اْلعِيدِ إِفْطارًا لِمَنْ صاَمَ.

كَبرِّوُا اللّٰهَ تَكْبيِراً .*

اَلْحَمْدُ ِلِلّٰهِ الَّذ۪ي أَثاَبَناَ بِثَواَبِ الصِّيَامِ وَالْقِيَامِ. وَلاَ يَقْطَعُ نِعْمَتَهُ عَنَّا بِالْمَعَاص۪ي وَاْلأٰثاَمِ وَيَسْتَغْفِرَُ لَنَا وَيَدْعُو رَبَّنَا لِدُخُولِنَا الْجِنَانَ مَلآئِكَةُ اْلكِراَمِ .

كَبرِّوُا اللّٰهَ تَكْبيِراً. *

سُبْحاَنَ الَّذ۪ي قَدَّرَ اْلأَقْواَتِ

سُبْحاَنَ الَّذ۪ي أَجاَبَ الدَّعَوَاتِ

سُبْحاَنَ الَّذ۪ي بَعَثَ الأَمْواَتِ

كَبرِّوُا اللّٰهَ تَكْبيِراً. *[1]

اَلْحَمْدُ ِلِلّٰهِ الَّذ۪ي قاَلَ ف۪ي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ:

أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطاٰنِ الرَّج۪يمِ... بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ.

﴿ شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذ۪ي أُنْزِلَ ف۪يهِ الْقُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدٰى وَالْفُرْقَانِ...﴾[2] صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمُ. وَبَلَّغَناَ رَسُولُهُ النَّبِيُّ الْكَرِيمُ.

وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:

﴿لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتّٰى يُحِبَّ ِلأَخِيهِ ماَ يُحِبُّ لِنَفْسِه﴾ِ[3] صَدَقَ رَسُولُ اللّٰهِ ف۪يمَا قَالَ أو كما قال .

Muhterem Müslümanlar!

Rahmet ve mağfiretiyle gönüllerimizi Allah'a yaklaştıran, fazilet ve bereketiyle ruhlarımızı olgunlaştıran, orucu, teravihi, mukabelesi, iftarı, sahuru, Kadir gecesi, zekât ve fıtır sadakaları ve sayılamayacak birçok güzellikleriyle bizleri Müslüman olduğumuzun şuuruna erdiren mübarek bir Ramazanı üzüntüyle geride bırakmış; yine, böyle bir ayı ihya etmenin sevinciyle, mübarek bir bayram sabahına ulaşmış bulunmaktayız.

Bizlere bugünleri bahşeden yüce Rabbimize hamd-û senalar olsun.

Değerli Mü'minler!

Bayram verilen emeğin karşılığı, çekilen sıkıntıların mükâfatı, gerçek bayramların müjdecisi olarak bahşedilen mübarek günlerdir. Peygamberimiz efendimiz: “Oruçlunun iki bayramı vardır, biri iftar ettiğinde diğeri ise Rabbine kavuştuğundadır” buyurmaktadır.

Bayram denildiğinde farklı yorumlar akla gelmektedir. Kimilerine göre sevinç ve muhabbet günleri, kimilerine göre kafa dinleyeceği tatil dilimi, kimilerine göre daha çok kâr edeceği ticari fırsat, kimilerine göre festival, kimilerine göre sıradan bir gün demektir. Kursağında bir şeyler düğümleniyorsa eğer; kimilerine göre de hiç gelmese daha iyi… Bir yerlerde insanlar yine boynu bükük bırakılıyorsa, dert ve sıkıntılarına el atılmıyorsa, birileri gülerken birilerinin ağlama sesini bastırıyorsa orada bayramdan bahsedemeyiz.

Bayram paylaşmanın geliştirdiği ortamla herkesin ortak heyecan taşımasını sağlamaktır. Yoksa İnsanlardan kaçarak tek başına kutlanan bayramdan bayram olmaz.

Bayram; ortak olmaktır. Çevrenizde kimse kalmamışsa veya siz onlardan uzaklaşmışsanız kiminle ne ortaklık yapacaksınız? Kiminle hangi bayramı kutlayacaksınız?

Bayram; sevgiyi paylaşmaktır. Ortak hareket etmektir.  Şuur kazanmaktır.

Bayram; ramazan boyu alınan eğitimin uygulamaya geçirilmesidir. Ramazandan kurtulma sevinci değil; Ramazanla kurtulmayı hak ettiğimizin belirtisidir.

Bayram; ömrümüzü ramazanla geçirip ahiretimizi bayrama çevirmektir.

Bayram; yüce Allah’ın müjdelerinin insanlar üzerinde görülmesidir.

 

Bayram; Allah'a kulluğun bir sevinç ifadesidir.

Bayram; zekâtın, fıtır sadakasının ve diğer her tür yardımlaşmanın Allah'ın emri olarak yerine getirilmesidir.

Bayram; Allah'a gerçek manada kul olmanın verdiği samimiyettir.

Bayram; Allah'ın verdiği malı mülkü, yine Allah yolunda harcamasını bilmektir.

Bayram; Kur'an'a sahip çıkmak ve hayatı onun kurallarına göre düzenlemek ve yaşadığı her ortamda Kur'an'ın havasını teneffüs edebilmektir.

Bayram; Resulullahı (s.a.v.) sevmek kadar, onun düşündüğü gibi düşünmek ve onun yaşadığı gibi yaşayabilmektir.

Bayram; Müslümanın; Müslüman onuru, Müslüman şahsiyeti ve Müslüman kimliği ile dünyanın her yerindekorkusuzca yaşayabilmesidir.

Bayram; dünyada insan haklarını ihlal edenlerin bu ihlallerini bırakması ve tüm dünya insanlarının kendi inanç ve bağımsızlıklarıyla barış içinde, huzurla yaşamalarıdır.

Bayram; dünya çapındaki Müslümanların acı ve baskılarının bitip; yüzlerinin gülebileceği zamandır.

Bayram; dini, dili, mezhebi ve tabiiyeti ne olursa olsun; her insanın hür bir şekilde yaşayabilmesidir.

Bayram; imanla yaşamak, imanla ölmek ve Rabbinin huzuruna imanla çıkabilmektir.

Bayram; Allah için sevmek, Allah için sevilmek ve Allah için sevinmektir.

Evet, Kıymetli Mü'minler!

Bu arada bayramın diğer bir özelliği; kalbi kırık yüzü solgun olanları sevindirmektir. Elimizden geldiğince bunları görüp gözetelim.

Büyüklerimizin hayır dualarını alıp, küçüklerimizi sevindirelim.

Fıtır sadakalarını vermemişsek verelim, dinimizin ve geleneklerimizin öngördüğü bayramlık vazifelerimizi yerine getirelim.

Küskün kimseleri bulup barışma yollarını arayalım.

Yediklerimizden yedirmek ve giydiklerimizden giydirmekle ihtiyaç sahiplerini sevindirelim.

Bilelim ki bayram acı ve kederlerin unutulduğu; sevinçlere doğru adımların atıldığı mübarek günlerdir.

Kıymetli Cemaat!

Bütün dilek ve temennilerimizde huzur barış ve güven içinde geçirmek istediğimiz bir bayram vardır. Bu vesile ile Rabbimiz bütün bir İslâm âleminin bayramlarını hayırlara vesile kılsın ve bizlere daha nice bayramlar nasip eylesin.

Bütün dünya Müslümanlarının, bu bayramlara gönül verenlerin ve sizlerin mübarek bayramı bir daha mübarek olsun…Sıkıntısı olanlara, bayramı yaşayamayacak derecede meşguliyeti olanlara yardım elimizi uzatmamızı nasip eylesin. Dünyamızı ve ahiretimizi bayram sevinciyle neşelendirsin. Ömrümüzü ramazan kadar değerli ahiretimizi bayram kadar sevinçli kılsın…

أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَأَبْلَغَ النِّظاَمِ. كَلاَمُ اللّٰهِ الْمَلِكِ الْعَزِيزِ الْعَلاَّمِ. كَماَ قَالَ اللّٰهُ تَباَرَكَ وَتَعاَلَى ف۪ي الْكَلاَمِ: ﴿وَإِذاَ قُرِئَ الْقُرْاٰنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ﴾ أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطاٰنِ الرَّج۪يمِ ... بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ ...﴿ إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللّٰهِ اْلإِسْلاَمُ ﴾... صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمُ .

Bundan sonra hatip bulunduğu yere oturur. Bu oturuşta ellerini açarak sessizce şu duayı okur:

باَرَكَ اللّٰهُ لَناَ وَلَكُمْ وَلِساَئِرِ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ اْلأَحْيَآءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ بِرَحْمَتِكَ يآ أَرْحَمَ الرَّاحِم۪ينَ.

Bundan sonra tekrar ayağa kalkarak ikinci hutbeye başlar. İkinci hutbe metin olarak şöyledir:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ حَمْداً كاَمِلاً وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلٰى رَسُولِناَ َمُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِهِ وَأَصْحاَبِهِ أَجْمَعيِنَ. تَعْظِيمًا لِنَبِيِّهِ وَتَكْرِيمًا لِفَخاَمَةِ شَأْنِ صَف۪يِّهِ فَقاَلَ عَزَّ وَجَلَّ مِنْ قاَئِلٍ مُخْبِراً وَاٰمِراً: ﴿إِنَّ اللّٰهَ وَمَلاَ ئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلٰى النَّبِيِّ يَآ أَيُّهاَ الَّذي۪نَ اٰمَنُوا صّلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً﴾. اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ. كَماَ صَلَّيْتَ عَلٰى إِبْراَهِيمَ وَعَلٰى اٰلِ إِبْراَهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ. اَللّٰهُمَّ بَارِكْ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ. كَماَ باَرَكْتَ عَلٰى إِبْراَهِيمَ وَعَلٰى اٰلِ إِبْراَهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ.

Bundan sonra hatip, mihrap istikametine dönerek ellerin, açıp genellikle şu duayı okur:

***اَللّٰهُمَّ فَصَلِّ وَسَلِّمْ عَلٰى عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِهِ وَأَصْحاَبِهِ أَجْمَعِينَ. وَارْضَ اللّٰهُمَّ عَنْ ساَداَتِناَ أَبِي بَكْرٍ وَعُمَرَ وَعُثْماَنَ وَعَلِيٍّ ذَوِي الصِّدْقِ وَالْوَفاَءِ وَعَنِ اْلأَنْصَارِ وَاْلمُهَاجِرِينَ وَالتَّابِعِينَ إِلٰى يَوْمِ اْلَجَزَاءِ وَعَنْ كَافَّةِ اْلمُؤْمِنيِنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ وَاْلمُسْلِمِينَ وَاْلمُسْلِمَاتِ اْلأَحْيَآءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ إِنَّكَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ قَرِيبٌ مُجِيبُ الدَّعَواَتِ.***

Bölgelere göre ikinci hutbede Türkçe dua yapılmaktadır. Dileyen hatiplerimiz bu alanda “ÂMİN” komutuyla cemaatin dua için avuçlarını açmasını sağlayarak kendisi de ellerini açıp bu ve benzeri dua okuyabilirler. Duanın uzunluğundan endişe ediliyorsa bir üst kısımdaki *** işaretleri arasındaki Arapça kısım okunmaya bilinir.

“Allah’ım dinimizi ve dünyamızı mamur eyle.

İslâma ve Müslümanlara yardım eyle.

Biz Müslümanlara birlik ve beraberlik nasip eyle. Dünyada zulüm ve baskı altında bulunan kardeşlerimize sahip çıkma şuurumuzu artır Ya Rabbi...

Birlik ve beraberliğimize gölge düşürmek isteyen iç ve dış düşmanlarımıza fırsat verme Allah’ım.

Bu mübarek bayram saatinde yaptığımız ve yapacağımız dualarımızı kabul eyle.

Hastalarımıza şifa, borçlularımıza eda nasip eyle. Sıkıntıda olanlarımıza yardımını esirgeme Allah’ım.

Ahlakımızı güzelleştir.

Ölenlerimize rahmet, kalanlarımıza imanlı hayat bahşeyle.

Muhakkak ki sen işiten ve bilensin. Bizi kimseye karşı mahcup duruma düşürme Ya Rabbi... Dünyamızı ve ahiretimizi bayram sevincine çevir. Âmin velhamdulillahi rabbil âlemin…”

Dua bitince hatip tekrar hutbeyi irat ettiği yöne dönerek şu ayeti okuyarak hutbeyi bitirir:

أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطاٰنِ الرَّج۪يمِ ... بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ ... ﴿ وَقُلِ الْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذ۪ي لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَم يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ ف۪ي الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِيٌّ مِنَ الذُّلَّ وَكَبِّرْهُ تَكْبِيرًا ﴾*[4]

 

[1]           * işaretli yerlerde cemaat tekbir getirecektir

[2]           Bakara Suresi: 185

[3]                     Sahih-i Buhari: hadis No,13

[4]           * Ayet bitiminde cemaat seslice tekbir getirecek ve hatip dua için yerini alacaktır.


Yorumlar - Yorum Yaz
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam48
Toplam Ziyaret361025
KİTAPLAR

                     MİNİK TRADERDS                                                                                SİYONİZM'İN AMENTÜSÜ