İBADETLERE DEVAM ETMEK
Kâinatta mevcut her varlığın bir temel yaratılış gayesi vardır ve bu varlıklar; yerinde, sırası ve zamanı geldikçe görevini muntazam ölçülerle yerine getirmektedirler.
Doğumu ve ölümü arasında bir ömür yaşayan insanoğlu kâinatın her nimetinden belirli ölçülerde faydalanmakta ve hayatını bu düzen içinde idame etmektedir.
Yüce Allah bu çerçeve içinde insanın da bir görevinin olduğunu vurgularken kullarını bir ömür boyu kendisine ibadet etmek için yarattığını şöyle dile getirir: “Rabbini hamd ile an, secde edenlerden ol ve ölünceye kadar Rabbine kulluk et.” (2) Hicr 98–99
Bu ayetten anladığımız o ki; insan, hayatı boyunca ibadet çemberinden ayrılmayacak ve yapacağı bütün amelleriyle ibadet ve kulluğun dışına çıkmayacaktır.
Değerli Mü’minler!
Kendi kendimize; “Peki ibadet nedir?” diye bir soru sorduğumuzda.
“Gayesinde Allahın rızasını kazanmaya niyet etmiş bir insanın ruh ve bedeniyle yerine getirdiği davranışlarının genel adı ibadettir” cevabını alırız.
İnsanın ibadet edeceği varlığa inanıp itaat etmesi, O’nun razı olacağı işleri yaparken; O’nun yaptıklarından da razı olması, ömrünü yaratıcısının istediği ölçüde geçirecek amellerde bulunması yine genel olarak ibadet manasına gelmektedir.
İşte bu ölçülerde bir ömre yayılmış ibadetin; geçici ve rafa kaldırılmış bir döneminin olmadığını kâinatın ahenkli nizamından da öğrenebiliriz.
Güneşin her gün doğup batması, dünyanın her an dönmesi, yağmurun yağdırılıp nebatatın yerden bitirilmesi, hayvanatın itirazsız bir şekilde yaratılış fıtratından ayrılmaması ve ..........................
Kitabın tamamından faydalanmak isterseniz
Hasan ORTAKAYAEvrensel Hutbelerwww.ortakaya.net(1) Hicr Suresi 98–99
(2) Hicr Suresi 98–99
(3) Meryem Suresi 19/65
"