• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://facebook.com/hsnrtky
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05366735666
  • https://twitter.com/hsnrtky
  • https://www.instagram.com/hsnrtky
  • https://www.youtube.com/Hasan ORTAKAYA
Üyelik Girişi
Site Haritası

İBADETLERE DEVAM ETMEK

İBADETLERE DEVAM ETMEK KONULU HUTBE

قاَلَ اللّٰهُ تَعَالَى ف۪ي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ:

أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطاٰنِ الرَّج۪يمِ، بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ

﴿ وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتّٰى يَأْتِيَكَ الْيَقي۪نُ﴾[1] صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمُ.

وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ف۪ي حَدِيثٍ:

﴿...فَإِنَّ خَيْرَ الْعَمَلِ أَدْوَمُهُ وَإِنْ قَلَّ﴾[2] صَدَقَ رَسُولُ اللّٰهِ ف۪يمَا قَالَ اَوْ كَمَا قَالَ.

Muhterem Müslümanlar!

Kâinatta mevcut her varlığın bir yaratılış gayesi vardır ve bu varlıklar; yerinde, sırası ve zamanı geldikçe görevini muntazam ölçülerle yerine getirmektedirler.

Doğumu ve ölümü arasında bir ömür yaşayan insanoğlu kâinatın her nimetinden belirli ölçülerde faydalanmakta ve hayatını bu düzen içinde idame etmektedir.

Yüce Allah bu çerçeve içinde insanın da bir görevinin olduğunu vurgularken kullarını bir ömür boyu kendisine ibadet etmek için yarattığını şöyle dile getirir: "Rabbini hamd ile an, secde edenlerden ol ve ölünceye kadar Rabbine kulluk et."[3]

Bu ayetten anladığımız o ki; insan, hayatı boyunca ibadet çemberinden ayrılmayacak ve yapacağı bütün amelleriyle ibadet ve kulluğun dışına çıkmayacaktır.

Değerli Mü'minler!

Kendi kendimize; "Peki ibadet nedir?" diye bir soru sorduğumuzda; "Gayesinde Allah’ın rızasını kazanmaya niyet etmiş bir insanın ruh ve bedeniyle yerine getirdiği davranışlarının genel adı ibadettir" cevabını alırız.

İnsanın Allah’a inanıp itaat etmesi, O’nun razı olacağı işleri yaparken; O’nun yaptıklarından da razı olması, ömür boyu Allah’ın istediği amellerde bulunması yine genel olarak ibadet manasına gelmektedir.

İşte bu ölçülerde bir ömre yayılmış ibadetin; geçici ve rafa kaldırılmış bir döneminin olmadığını kâinatın ahenkli nizamından da öğrenebiliriz.

Güneşin her gün doğup batması, dünyanın her an dönmesi, yağmurun yağdırılıp nebatatın bitirilmesi, hayvanatın itirazsız bir şekilde yaratılış fıtratından ayrılmaması ve kâinat düzeninin kesintisiz görev yapması insanın da kulluğunun kesintisiz olması gerektiğinin bir ifadesidir.

Yüce Allah kulluk ve ibadet konusunda istikrarlı ve daimi olmamız için şöyle buyurur: "O göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların Rabbidir; öyle ise O'na kulluk et ve O'na kullukta sabırlı ol…"[4]

Peygamberimiz (s.a.v) de ibadetlere devam etmenin faziletini anlatırken şöyle buyurur: "Amellerin en hayırlısı az da olsa devamlı olanıdır."

Değerli Mü'minler!

İnsanoğlunu yaratılışına bağlılıkta zinde tutan, kulluğunun şuuruna erdiren, varlığının gayesini anlatan yegâne faktör ibadettir ve bu ibadet gece-gündüz demeden yaşlısı-genci, erkeği ve kadınıyla inanmış her insanın bütün bir ömründe kendisini göstermelidir.

Her gün yemeğe, her an nefese ihtiyaç duyan insanın her gün ve her an şükür ifadelerinde bulunması gerekirken; Allah'ın verdiği rızkı yiyip başkalarına teşekkür etmesi, Allah'ın ibadet için yarattığı canı başka amaçlarda kullanması, Allah'ın verdiği gücü O'nun rızasının olmadığı işlerde harcaması çok büyük bir nankörlük olacaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

Bizler inanmış insanlar olarak nefes alıp verdiğimiz her anı Rabbimizin bir ikramı olarak değerlendirecek ve ömrümüz devam ettikçe kulluk şuuru ve ibadet bilinciyle yaşayacağız.

Bizlere sunduğu her imkâna teşekkür edecek ve sonsuz nimet sahibinin huzurunda daimi bir surette kulluğumuzu icra edeceğiz.

Yüce Mevlâ'mız biz kullarını yaratılış gayesinden çıkmaktan ve kendisini unutmaktan muhafaza eylesin.

أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَأَبْلَغَ النِّظاَمِ...

[1]           Hicr Suresi: 99

[2]           İbn Mâce, Zühd 28

[3]           Hicr Suresi: 98-99

[4]           Meryem Suresi: 65


Yorumlar - Yorum Yaz
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret360650
KİTAPLAR

                     MİNİK TRADERDS                                                                                SİYONİZM'İN AMENTÜSÜ